O. J. Simpsonin murhatapaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

O. J. Simpsonin murhatapaus (virallisesti People of the State of California v. Orenthal James Simpson, suom. Kalifornian osavaltion kansa vastaan Orenthal James Simpson tai People v. O. J. Simpson, suom. Kansa vastaan O. J. Simpson) oli Los Angelesin piirikunnan ylioikeudessa vuosina 1994–1995 pidetty rikosoikeudenkäynti. Siinä entistä NFL-pelaajaa ja näyttelijää O. J. Simpsonia syytettiin hänen ex-vaimonsa Nicole Brown Simpsonin ja tämän ystävän, tarjoilija Ron Goldmanin, 12. kesäkuuta 1994 tapahtuneista murhista.[1]

Oikeudenkäynti kesti yksitoista kuukautta ja se alkoi valamiehistön valanlausumisesta 9. marraskuuta 1994.[1] Avauspuheenvuorot tehtiin 24. tammikuuta 1995,[2] ja tuomio ilmoitettiin 3. lokakuuta 1995, kun Simpson todettiin syyttömäksi molempiin murhiin.[3] Tapausta on kuvailtu historian julkisimmaksi oikeudenkäynniksi.[4]

Simpsonia edusti erittäin kuuluisa joukko asianajajia (jota kutsuttiin myös nimellä ”Dream Team”), jota johti ensin Robert Shapiro ja myöhemmin Johnnie Cochran. Lisäksi ryhmään kuuluivat F. Lee Bailey, Alan Dershowitz, Robert Kardashian, Shawn Holley, Carl E. Douglas ja Gerald Uelmen. Myös DNA-todisteisiin erikoistuneet Barry Scheck ja Peter Neufeld olivat mukana puolustuksessa.lähde?

Apulaissyyttäjät Marcia Clark ja Christopher Darden uskoivat olevansa tapauksessa vahvoilla, mutta Cochran onnistui saamaan valamiehistön epäilemään DNA-todisteita (joka oli tuolloin suhteellisen uusi todistemuoto oikeustapauksissa) kuten verinäytteitä, joita Cochranin mukaan oli käsitelty väärin laboratoriossa, ja muita oikeudessa esitettyjä todisteita. Cochran ja puolustusryhmä väittivät Los Angelesin poliisin syyllistyneen myös muihin virkavirheisiin, jotka liittyivät laajaan rasismiin. Simpsonin julkkis-status, rotuongelmat ja pitkä televisioitu oikeudenkäynti piti kansan huomion niin sanotussa ”vuosisadan oikeudenkäynnissä”.

Rikosoikeudenkäynnin jälkeen Brownin ja Goldmanin omaiset nostivat siviilikanteen Simpsonia vastaan. 4. helmikuuta 1997 valamiehistö totesi Simpsonin olevan vastuullinen molempiin kuolemiin. Omaisille myönnettiin korvauksia yhteensä 33,5 miljoonaa dollaria, mutta he ovat saaneet siitä vain pienen osan.lähde?

  1. a b Ford, Andrea; Newton, Jim: 12 Simpson Jurors Are Sworn In : Trial: The eight-woman, four-man panel is predominantly black. Fifteen alternates will be added in coming weeks. Los Angeles Times. 4.11.1994. Viitattu 8.8.2018. (englanti)
  2. THE O.J. SIMPSON MURDER TRIAL: Excerpts of Opening Statements by Simpson Prosecutors Los Angeles Times. 25.1.1995. Viitattu 8.8.2018. (englanti)
  3. 1995: OJ Simpson verdict: 'Not guilty' BBC. 3.10.1995. Viitattu 8.8.2018. (englanti)
  4. Confusion for Simpson kids 'far from over' USA Today. 12.2.1997. Viitattu 8.8.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]